Aanslagblokje
15 juni 2021Waar moet je op letten bij het efficiënt installeren van glas? (Deel 2)
6 juli 2021
Glas heeft een enorm veelzijdig toepassingsgebied en met het juiste gebruik van ons glasbeslag zorgt het glasbedrijf voor een mooi, kwalitatief hoog eindresultaat. Maar hoe zorg je ervoor dat het installeren van het glas ook efficiënt gebeurt? Voor een snelle en accurate montage moet een glasbedrijf naar onze mening aan vijf randvoorwaarden voldoen. En dan maakt het niet uit of het om een douchewand, glazen binnendeur, balustrade of binnenwand in een kantoor gaat.
In deze blog ga ik in op de eerste drie randvoorwaarden voor een snelle en accurate montage: goede kennis, meten = weten en het lezen van de handleiding.
Goede kennis
De eerste randvoorwaarde voor een goed eindresultaat is natuurlijk de kennis en kunde van de monteur. Het is een open deur maar een goede opleiding is de basis.
De stap van het buiten op de bouw glas plaatsen naar het verrichten van montagewerk binnen is veel groter dan je op het eerste gezicht zou denken. Zeker in het specifieke deel waarin wij actief zijn: de montage van hardglas. Gebruik de bestaande opleidingen, zoals ‘Hardglasmontage, theorie en praktijk’ van Kenniscentrum Glas. Ook onze medewerkers Binnendienst hebben die cursus gevolgd hoewel ze niet direct met glas werken. Ze begrijpen nu nog beter waarom bepaalde zaken worden gedaan zoals ze moeten worden gedaan.
Meten = weten
Ook een open deur. Alleen met de juiste kennis ben je in staat goed in te meten. Maar goed meten is ook een kwestie van timing. Oftewel: zorg ervoor dat je op het juiste moment inmeet.
Ga er niet vanuit dat de stukadoor doet wat hij zegt dat hij doet. Het beste is pas in te meten zodra iedereen (de stukadoor, de tegelzetter) klaar is. Als je inmeet voordat zij aan de slag gaan, is het meer een kwestie van gokken hoeveel millimeter of centimeter er op een wand komt. Dan breng je jezelf in de problemen. Later inmeten heeft echter wel consequenties voor de uiteindelijke oplevering. Stem waar nodig af met de opdrachtgever.
Handleiding lezen
Ik weet niet precies waarom, maar veel mensen hebben een hekel aan het lezen van een handleiding. Maar die is er niet voor niks.
Degene die het beslag aankoopt en de montageteams aanstuurt leest ‘m meestal wel, maar degenen die het werk uitvoeren vaak niet. Die komen er dan bijvoorbeeld pas op het laatste moment achter dat de schroefjes en plugjes wél meegeleverd zijn. Ze hebben dan misschien eigen materialen gebruikt die net niet voldoen. Mijn advies: lees eerst de handleiding en ga pas daarna aan de slag.
In mijn volgende blog behandel ik de twee resterende randvoorwaarden voor een efficiënte montage: het toepassen van de juiste materialen en het verlenen van service.
Danny Blom,
Sales Representative
Minusco Benelux BV